Drumband

 

Ontstaansgeschiedenis
In 1957 namen toenmalige bestuursleden Sjozef Kerris en Frans Gulpen het initiatief om de vereniging uit te breiden met een drumband.
Het vinden van een getalenteerde instructeur bleek echter moeilijk. Nadat een eerste poging met instructeur Hacking uit Gulpen mislukte, lukte het uiteindelijk met Louis Gulpen wel om een drumband op te richten. Louis Gulpen was hiervoor al tamboer van de Schutterij St. Joseph Vijlen.
Samen met de allereerste 15 a 20 drumbandleerlingen werd er langzaam aan de weg getimmerd richting een succesvolle drumband.

 

Tijdperk Winkens
De grote successen vonden echter pas plaats na het aantreden van instructeur Theo Winkens in 1978. Doordat de drumband dankzij Theo Winkens meer concertwerken gaat spelen groeit ook de belangstelling voor deelname aan een concours.
Na een 1ste prijs met promotie in de derde afdeling behaald te hebben tijdens het bondconcours te Horn in 1984 greep de drumband datzelfde jaar net naast de Limburgse titel met een tweede plaats.
In 1989 wint de drumband echter wel het Limburgs Kampioenschap en wel in de tweede afdeling.  Tijdens het voorafgaande bondsconcours dat jaar werd er zelfs opnieuw promotie gemaakt met een 1e prijs naar de eerste afdeling.
In 1990 volgde echter eerst nog een hoogtepunt binnen de tweede afdeling met het behalen van de Nederlandse titel in de tweede afdeling.

Na een aantal jaren rust werd er in 1995 opnieuw deelgenomen aan een bondsconcours. In Weert werd er in de eerste afdeling een 1ste prijs met promotie naar de Eredivisie.
In Nieuwstadt werd vervolgens ook het Limburgs Kampioenschap gewonnen en in Nederweert werd de drumband o.l.v. Theo Winkens opnieuw Nederlands Kampioen met 328 punten en met lof der jury.

In 2001 werd dit kunstje opnieuw herhaald in de eredivisie. Na een 1ste prijs met lof der jury in Montfoort en het winnen van het Limburgs Kampioenschap te Maastricht, met lof der jury, behaalde de drumband ook in de hoogste afdeling een Nederlandse titel met opnieuw lof der jury.

In 2006 werd er voor het laatst op concours gegaan. Tijdens het bondsconcours in Nieuw Bergen werd een eerste prijs en het Limburgs Kampioenschap behaald met 88.35 punten.
Er werd deze wel afgezien van deelname aan het Nederlands Kampioenschap aangezien dit een grote investering zou vragen die niet mogelijk bleek.

Na het laatste concours in 2006 is het ledenaantal van de drumband beduidend gekrompen. De laatste jaren groeit het aantal leerlingen echter weer en krijgen diverse kinderen uit ons dorp muziekles van Theo Winkens. Dit resulteerde al in een aantal prachtige individuele successen. Zo behaalde Wesley Göbbels met de kleine trom en Stan Souren op multipercussion dit jaar beide een eerste prijs tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Laatste genoemde behaalde zelfs het hoogst aantal punten in zijn sectie.